Hulp voor vluchtelingen uit Oekraïne

Het is helaas nog steeds oorlog in Oekraïne. Vanaf het uitbreken van de oorlog begin 2022 zet gemeente Wijchen zich in voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Inschrijven in gemeente Wijchen

Op de website van de Rijksoverheid staat alle informatie over aankomst, registratie en verblijf van vluchtelingen uit Oekraïne. Denk aan inschrijven in de basisregistratie (BRP), wat te doen met huisdieren en inburgeren.

Hoe schrijft een vluchteling zich in bij de gemeente Wijchen?

Het is belangrijk dat Oekraïense vluchtelingen zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) in de gemeente waar zij tijdelijk wonen. Zo blijven ze in beeld en kunnen ze gebruik maken van bijvoorbeeld zorg, onderwijs en andere begeleiding. Ook krijgen zij zo een Burgerservicenummer (BSN). Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld een bankrekening openen en leefgeld krijgen.

Een afspraak maken voor de inschrijving bij de gemeente kan via telefoonnummer 088 432 70 00 of via de locatieleider van de opvanglocatie.
Belangrijke informatie voor het inschrijven:

De laatste informatie over inschrijven staat op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (Deze link gaat naar een externe website).

Zorg en gezondheid

Vluchtelingen uit Oekraïne krijgen medisch noodzakelijke zorg uit het basispakket. De manier waarop de medische kosten worden vergoed of gedeclareerd, verschilt. Informatie over zorg en gezondheid voor vluchtelingen uit Oekraïne vindt u op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website).

Leefgeld en eigen bijdrage

Wij betalen leefgeld uit vanaf de datum dat het ingevulde aanvraagformulier leefgeld bij ons is binnengekomen. Dit aanvraagformulier geven we mee als mensen zich inschrijven in Basisregistratie personen (BRP) van onze gemeente. Heeft u geen aanvraagformulier leefgeld of andere vragen over uw persoonlijke situatie? Stuur een e-mail naar leefgeld@drutenwijchen.nl

Wij maken het leefgeld over op een bankrekening van de Oekraïense vluchteling. Dat doen we op de eerste van de maand. Het leefgeld stopt vanaf het moment dat er inkomen uit arbeid is.

Op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website) staat alle informatie en veel gestelde vragen over werk en inkomen. Op de website van het WerkBedrijf Rijk van Nijmegen (Deze link gaat naar een externe website) staat informatie over werken in de regio.

Wij innen de eigen bijdrage vanaf de eerste maand waarin de vluchteling werkt heeft. Op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website) staat meer informatie over de eigen bijdrage.

Onderwijs en kinderopvang

Op de website van de rijksoverheid vindt u alle informatie en veelgestelde vragen over onderwijs (Deze link gaat naar een externe website) en kinderopvang (Deze link gaat naar een externe website).

De vragen die op deze pagina staan, zijn specifiek voor de gemeente Wijchen of staan niet op de pagina van de rijksoverheid.

Waar kunnen Oekraïense ouders hun kinderen aanmelden voor basisonderwijs?

Basisschool Kans & Kleur heeft een centraal aanmeldpunt. Ouders kunnen zich via schoolvooroekraine@kansenkleur.nl aanmelden. De school nodigt hen daarna uit voor een gesprek.

Om deel te nemen aan het onderwijs, moeten de kinderen ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP).

Waar kunnen Oekraïense ouders hun kinderen aanmelden voor voortgezet onderwijs?

Dit kan bij het Pontem College in Nijmegen. Het aanmeldformulier staat op de website van de school (Deze link gaat naar een externe website).

Alle Oekraïense jongeren volgen op het Pontem College een aangepast lesprogramma met andere anderstalige leerlingen van 12 tot +/- 18 jaar. Dit programma duurt twee jaar. Daarna gaan ze naar een gewone school voor voortgezet onderwijs, het mbo, hbo of de universiteit.

Om deel te nemen aan het onderwijs, moeten de kinderen ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP).

Hebben Oekraïense leerlingen die buiten Wijchen naar school gaan recht op een vergoeding voor het leerlingenvervoer?

Is er geen geschikte onderwijsvoorziening in de eigen gemeente? Dan kunnen Oekraïense leerlingen recht hebben op een vergoeding voor het leerlingenvervoer. Oekraïense ouders kunnen een aanvraag doen via de standaardprocedure. Op onze pagina leerlingenvervoer vindt u alle informatie.
Voor leerlingen in het voortgezet onderwijs wordt dit centraal geregeld. Zij hoeven zelf geen aanvraag te doen.

Kunnen Oekraïense ouders gebruik maken van kinderopvang en kinderopvangtoeslag?

Oekraïense ouders kunnen hun kind aanmelden voor kinderdagopvang, buitenschoolse opvang en gastouderopvang. Er kunnen wachtlijsten zijn. Oekraïense kinderen krijgen geen voorrang. Op de website van het landelijk register kinderopvang (Deze link gaat naar een externe website) staan de aanbieders in gemeente Wijchen.

Oekraïense ouders die werken komen mogelijk in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Daarvoor gelden voorwaarden. De voorwaarden staan op de Nederlandstalige pagina van de Belastingdienst (Deze link gaat naar een externe website) en de Engelstalige pagina van de Belastingdienst (Deze link gaat naar een externe website).

Oekraïense ouders kunnen gebruik maken van gesubsidieerde peuteropvang bij Kinderopvang 'de eerste stap' in Wijchen. Aanmelden kan via de website van de eerste stap (Deze link gaat naar een externe website).

Kunnen Oekraïense vluchtelingen studeren in Nederland?

Ja. Oekraïense vluchtelingen kunnen zich aanmelden voor een studie in Nederland via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) regelen. Op de Engelstalige website van de DUO (Deze link gaat naar een externe website) staat alle informatie over studeren in Nederland.

Opvanglocatie Oude Klapstraat

Sinds mei 2022 vangen we in Wijchen Oekraïense vluchtelingen op. Het eerste anderhalf jaar woonden zij in het oude gemeentekantoor aan de Kasteellaan. In oktober 2023 waren de appartementen aan de Oude Klapstaat klaar. En zijn de Oekraïense vluchtelingen hiernaartoe verhuisd.

Tijdelijk gebouw

Het grasveld waar het gebouw op staat is een ontwikkellocatie in eigendom van de gemeente. Het maakt onderdeel uit van de plannen voor de herontwikkeling van de westflank van het centrum. Hier plaatsten we een tijdelijk gebouw met appartementen. Dit gebouw blijft vijf jaar staan. Dit kan verlengd worden met nog eens vijf jaar.

Ruimte voor starters en jongeren

Bij het zoeken naar een nieuwe plek hebben we direct gekeken naar mogelijkheden om de opvanglocatie uiteindelijk ook in te zetten voor onze starters en jongeren. Door subsidies van de Rijksoverheid, kunnen we dit nu realiseren aan de Oude Klapstraat. Woningcorporatie Talis is eigenaar van het gebouw. Eerst vangen we hier vluchtelingen uit Oekraïne op, zo lang de landelijke regeling voor opvang van ontheemden van toepassing is. Daarna verhuurt Talis de woningen als één- en tweepersoons appartementen aan starters en jongeren.

Hoeveel mensen wonen er?

De 81 appartementen hebben een eigen keuken, badkamer, slaapvertrek en woonkamer. In de woning wonen maximaal vier personen. Dit kan een gezin of een combinatie van personen zijn. Op deze manier kunnen hier ongeveer 200 vluchtelingen wonen.

Om een goed contact op te bouwen, hebben directe buren persoonlijk kennisgemaakt. En organiseren vrijwilligers van MeerVoormekaar in het naastgelegen gebouw van De Schakel activiteiten in huiselijke sfeer. Niet alleen voor de vluchtelingen, maar ook voor de buren. Dit contact helpt de Oekraïners om de Nederlandse taal te leren. Want veel vluchtelingen hebben een baan of gaan naar school. Daarbij is het spreken van onze taal erg belangrijk.

Een gebouw met toekomst

Het gebouw is BENG. Dat betekent dat het een Bijna EnergieNeutraal Gebouw is. Zo heeft het zonnepanelen en warmtepompen. Daarnaast is het gebouw zoveel mogelijk in de fabriek gebouwd.

Maar dat is niet het enige. Het gebouw draagt ook op een andere manier bij aan de toekomst. We hopen dat de Oekraïense vluchtelingen zich hier nu thuis voelen. Wanneer zij weer veilig kunnen terugkeren, worden de woningen verhuurd aan Wijchense jongeren en starters. En vormen daardoor een goede thuisbasis voor de toekomst van deze mensen. Het gebouw blijft maximaal 10 jaar aan de Oude Klapstraat staan. Daarna wordt het ontmanteld. Doordat de units van goede kwaliteit zijn, kunnen deze in de toekomst - op een andere plek- hergebruikt worden.