Lees pagina voor

Hulp en opvang bieden

Wat fijn dat u wilt helpen! Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door het geven van spullen of geld, het bieden van onderdak of het doen van vrijwilligerswerk. Op deze pagina vindt u de veelgestelde vragen en een lijst met handige links.

Wij zoeken dringend tolken! Kunt u helpen? Meld dat dan via oekraine@drutenwijchen.nl.

Hoe kunt u hulp aanbieden?

De welzijnsorganisatie MeerVoormekaar regelt de organisatie rondom het vrijwilligerswerk in Wijchen. Wilt u helpen? Meld u dan aan via oekraine@meervoormekaar.nl. Heeft u zich al eerder bij ons aangemeld, dan geven wij dit door aan MeerVoormekaar.

Hoe kunt u een Oekraïense vluchteling opnemen in uw huis?

Heeft u vluchtelingen uit Oekraïne in uw huis opgenomen? Of denkt u erover na om dit te doen? Meer informatie vindt u op de website van Vluchtelingenwerk (Deze link gaat naar een externe website).

Hoe kunt u spullen aanbieden?

Wij krijgen veel berichten over het geven van spullen. Heel fijn! Als gemeente nemen wij geen spullen aan. Hiervoor kunt u contact opnemen met kringloopwinkel Vraag en Aanbod (Deze link gaat naar een externe website).

Hoe lang mag u Oekraïense vluchtelingen opnemen in uw huis?

Oekraïners die in Nederland zijn of aankomen, hoeven zich geen zorgen te maken over hun verblijfsrecht hier. Wel zijn er algemene regels voor verblijf in Nederland. De regels van dit moment vindt u op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (Deze link gaat naar een externe website).

Heeft het gevolgen voor uw uitkering als u vluchtelingen uit Oekraïne opvangt?

Hieronder staat voor iedere toeslag wat de (mogelijke) gevolgen zijn:

  1. U heeft een bijstandsuitkering: Als u een bijstandsuitkering krijgt, moet u bij ons melden dat er een gast uit Oekraïne bij u in huis woont. De kostendelersnorm passen wij het eerste half jaar dan niet toe. Als u een onkostenvergoeding afspreekt met uw gast, meld dit dan ook aan ons.
  2. U krijgt een uitkering via de SVB (AOW, Anw AOI): Als u een uitkering van de SVB krijgt, moet u bij de SVB melden dat u een Oekraïense vluchteling in huis heeft. Ook moet u melden als u hiervoor een vrijwillige bijdrage krijgt van uw gast. Dat kan schriftelijk, telefonisch of digitaal via MijnSVB. De overheid wil voorkomen dat het tijdelijke verblijf van een gast gevolgen heeft voor uw uitkering. Op de website van de SVB (Deze link gaat naar een externe website) vindt u meer informatie.
  3. U krijgt een uitkering van het UWV: Als u een gast uit Oekraïne opvangt, heeft dit in principe geen gevolgen voor uw uitkering van UWV. Bij vragen over uw situatie kunt u contact opnemen met het UWV.
  4. U krijgt toeslagen: De mogelijke gevolgen voor algemene toeslagen zijn nog niet bekend. De overheid bekijkt op dit moment wat de gevolgen kunnen zijn als u een gast in huis heeft, op toeslagen. Zoals kinderopvangtoeslag en huurtoeslag.

Kunt u een vergoeding krijgen als u Oekraïense vluchtelingen in uw huis opneemt?

Er is op dit moment landelijk (nog) geen regeling voor een financiële vergoeding aan gastgezinnen die vluchtelingen uit Oekraïne opvangen. Als dit verandert, laten wij het hier weten.

Hoe zit het met de verzekering en vluchtelingen in uw huis?

Neem contact op met uw verzekering. Zij kunnen u precies vertellen wat de voorwaarden zijn.

Hoe voorkomt u uitbuiting van vluchtelingen?

Oekraïners op de vlucht lopen risico om slachtoffer van mensenhandel en uitbuiting te worden. Op de website van CoMensha (Deze link gaat naar een externe website) staat informatie waar u en de Oekraïense vluchtelingen op moeten letten. De folder is in drie talen; Nederlands, Engels en Oekraïens.

Staat uw vraag er niet bij? Mail of bel ons gerust met uw vragen. Wij denken graag met u mee. U kunt mailen naar: oekraine@drutenwijchen.nl of bellen naar: 088 432 70 00.