Lees pagina voor

4 mei nationale herdenking

3 mei 2022

Beste inwoners,

Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

Niet vergeten

Samen staan we stil bij hen die ons ontvallen zijn. De verschrikkingen die de Tweede Wereldoorlog met zich mee hebben gebracht, zijn nog tastbaar aanwezig. Natuurlijk bij hen die de oorlog hebben meegemaakt. We proberen deze herinneringen levendig te houden bij de (jongste) naoorlogse generaties. Op deze wijze willen we invulling geven aan de begrippen ‘Opdat wij niet vergeten’ en ‘Nie wieder…nooit weer’.

Opnieuw oorlog

Pijnlijk en verdrietig is het, dat er op dit moment opnieuw oorlog is uitgebroken, zo dicht bij huis.
Dagelijks zien en horen we de afschuwelijke berichten in de media: mensen op de vlucht, gebouwen vernield, kapotgeschoten steden, honger en andere ontberingen.

Warm welkom

In Wijchen vangen we inmiddels vluchtelingen uit Oekraïne op. Weggevlucht uit oorlogsgebied. We bieden hen een veilige plek. Laten we hen warm welkom heten. We leven met hen mee en helpen hen de verschrikkingen het hoofd te bieden.

En stellen bedroefd vast dat ‘Nie wieder…nooit weer' helaas niet is gelukt.

Marijke van Beek
Burgemeester
 

Meer nieuws

Al het nieuws