Lees pagina voor

Opvanglocatie Oude Klapstraat

​Sinds mei 2022 vangen we in Wijchen Oekraïense vluchtelingen op. Het eerste anderhalf jaar woonden zij in het oude gemeentekantoor aan de Kasteellaan. In oktober 2023 waren de appartementen aan de Oude Klapstaat klaar. En zijn de Oekraïense vluchtelingen hiernaartoe verhuisd.

Tijdelijk gebouw

Het grasveld waar het gebouw op staat is een ontwikkellocatie in eigendom van de gemeente. Het maakt onderdeel uit van de plannen voor de herontwikkeling van de westflank van het centrum. Hier plaatsten we een tijdelijk gebouw met appartementen. Dit gebouw blijft vijf jaar staan. Dit kan verlengd worden met nog eens vijf jaar.

Na 2 jaar ruimte voor starters en jongeren

Bij het zoeken naar een nieuwe plek hebben we direct gekeken naar mogelijkheden om de opvanglocatie uiteindelijk ook in te zetten voor onze starters en jongeren. Door subsidies van de Rijksoverheid, kunnen we dit nu realiseren aan de Oude Klapstraat. Woningcorporatie Talis is eigenaar van het gebouw. De eerste 2 jaar vangen we hier vluchtelingen uit Oekraïne op. Daarna verhuurt Talis de woningen als één- en tweepersoons appartementen aan starters en jongeren. Als de situatie met de vluchtelingen uit Oekraïne dat toelaat.

Hoeveel mensen wonen er?

De 81 appartementen hebben een eigen keuken, badkamer, slaapvertrek en woonkamer. In de woning wonen maximaal vier personen. Dit kan een gezin of een combinatie van personen zijn. Op deze manier kunnen hier ongeveer 200 vluchtelingen wonen.

Om een goed contact op te bouwen, hebben directe buren persoonlijk kennisgemaakt. En organiseren vrijwilligers van MeerVoormekaar in het naastgelegen gebouw van De Schakel activiteiten in huiselijke sfeer. Niet alleen voor de vluchtelingen, maar ook voor de buren. Dit contact helpt de Oekraïners om de Nederlandse taal te leren. Want veel vluchtelingen hebben een baan of gaan naar school. Daarbij is het spreken van onze taal erg belangrijk.

Een gebouw met toekomst

Het gebouw is BENG. Dat betekent dat het een Bijna EnergieNeutraal Gebouw is. Zo heeft het zonnepanelen en warmtepompen. Daarnaast is het gebouw zoveel mogelijk in de fabriek gebouwd.

Maar dat is niet het enige. Het gebouw draagt ook op een andere manier bij aan de toekomst. We hopen dat de Oekraïense vluchtelingen zich hier nu thuis voelen. Wanneer zij weer veilig kunnen terugkeren, worden de woningen verhuurd aan Wijchense jongeren en starters. En vormen daardoor een goede thuisbasis voor de toekomst van deze mensen. Het gebouw blijft maximaal 10 jaar aan de Oude Klapstraat staan. Daarna wordt het ontmanteld. Doordat de units van goede kwaliteit zijn, kunnen deze in de toekomst - op een andere plek- hergebruikt worden.

Eerste flexwoningen geplaatst

Onder toeziend oog van wethouder Gerrits en aannemer Damsteegt kwamen op donderdag 13 april de eerste flexwoningen aan op het bouwterrein aan de Oude Klapstraat. Deze werden met een grote kraan van vrachtwagens gehesen en op de plek gezet. Er komt hier een gebouw met 81 appartementen die ruimte geven aan ongeveer 200 Oekraïense vluchtelingen.

Foto's: Henk Hulshof

Voorlopig ontwerp Oude Klapstraat