Lees pagina voor

Iedereen doet mee in Wijchen

In Wijchen moet iedereen overal en altijd mee kunnen doen. We willen dat iedereen fijn kan leven. Voor alle mensen met een zichtbare of onzichtbare beperking, maar ook voor inwoners zonder beperking. Want iedereen telt mee en doet vooral mee. Thuis, op de werkvloer, bij de sportclub, op school of in het dorp; het maakt niet uit. Dat noemen we inclusie.

Maar hoe regelen we die inclusie met elkaar? Hoe gaan we ervoor zorgen dat niemand aan de kant staat?

Inclusie Agenda

In december 2021 heeft de gemeente Wijchen de InclusieAgenda “ Iedereen doet mee” (PDF, 1.9 MB) vastgesteld.
De volgende thema’s komen hierin aan bod:

Aan de slag!

De werkgroep “ Wijchen voor Iedereen” is begin 2023 gestart. De leden van de werkgroep zijn heel verschillend. Maar zij hebben samen een doel: samen zorgen dat iedereen mee kan doen in Wijchen. De groep bestaat uit vrijwilligers met ervaring en weten wat het is om kwetsbaar te zijn.
Er is voldoende ruimte in de werkgroep voor nieuwe leden. Wijchenaren die mee willen helpen zijn van harte welkom. Heeft u interesse? Stuur dan een mail naar de werkgroep : wijchenvooriederen@gmail.com.

Wat hebben we al gedaan?

Met de volgende onderwerpen uit de InclusieAgenda zijn we aan de slag gegaan:

Deze stappen heeft de werkgroep “ Wijchen voor iedereen” gezet:

Heeft u ideeën, suggesties of vragen?

Stuur dan een mailtje naar: iedereendoetmee@wijchen.nl.

Ilse ArtsWe gaan voor goud!

De Wijchense rolstoelbasketballer Ilse Arts won met haar ploeg goud op de Paralympische Spelen. Ilse heeft de Iedereen ondersteunt de Inclusie Agenda. Ilse: “Het is belangrijk dat er voor iedereen een mogelijkheid is om te sporten en dat er voldoende mogelijkheden zijn om verschillende sporten uit te proberen”.

Ilse maakt deel uit de werkgroep: “ Wijchen voor iedereen”.

Over Iedereen doet mee!

In Nederland wonen twee miljoen mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Deze mensen komen vaak meer uitdagingen tegen in hun leven dan andere mensen. Zij hebben soms ongelijke kansen om mee te kunnen doen in de samenleving. Sinds 2016 geldt in Nederland het VN-verdrag Handicap. Dit verdrag legt de rechten van mensen met een beperking vast. Met ‘Iedereen doet mee’ willen wij zorgen dat mensen met een beperking volledig worden opgenomen in de samenleving.