Lees pagina voor

Iedereen doet mee in Wijchen

In Wijchen moet iedereen overal en altijd mee kunnen doen. We willen dat iedereen fijn kan leven. Voor alle mensen met een zichtbare of onzichtbare beperking, maar ook voor inwoners zonder beperking. Want iedereen telt mee en doet vooral mee. Thuis, op de werkvloer, bij de sportclub, op school of in het dorp; het maakt niet uit. Dat noemen we inclusie.

Maar hoe regelen we die inclusie met elkaar? Hoe gaan we ervoor zorgen dat niemand aan de kant staat? Dat horen we graag van ú in het project 'Iedereen doet mee in Wijchen!'

Wat hebben we al gedaan?

Het motto van Iedereen doet mee, is niet voor niets: “Niets over ons, zonder ons”. Daarom is als eerste stap een werkgroep Inclusie samengesteld. De werkgroep bestaat uit de Wmo-raad en de CIGW/BTB (Stichting Cliëntenraad Integraal Gehandicaptenbeleid/ Werkgroep Bereikbaar, Toegankelijk en Bruikbaarheid). Samen met de gemeente Wijchen organiseerde de werkgroep Inclusie op 26 februari 2019 een startbijeenkomst voor inwoners over Iedereen doet mee.

Aan de slag!

De startbijeenkomst werd druk bezocht. Maar liefst 100 ervaringsdeskundigen, belanghebbenden en professionals deelden hun ervaringen over Iedereen doet mee. Op basis van deze informatie, is een vragenlijst opgesteld die is ingevuld door meer dan 500 Wijchenaren!

Van honderden opmerkingen naar 1 lokale Iedereen doet mee agenda

De werkgroep Iedereen doet mee maakt op basis van de opgehaalde informatie, concrete afspraken met de gemeente. Dit gebeurt zorgvuldig en kost daarom tijd. De afspraken met de gemeente zijn verzameld in de lokale inclusie agenda (PDF, 1.9 MB).

Thema’s Inclusie agenda

Iedereen doet mee in Wijchen
De volgende thema’s komen aan bod:

Heeft u ideeën, suggesties of vragen?

Stuur dan een mailtje naar de Werkgroep via iedereendoetmee@wijchen.nl.

Ilse ArtsWe gaan voor goud!

De Wijchense rolstoelbasketballer Ilse Arts won met haar ploeg goud op de Paralympische Spelen in Tokyo. Ilse heeft de Iedereen doet mee agenda gezien en ondersteunt deze. Ilse: “Het is belangrijk dat er voor iedereen een mogelijkheid is om te sporten en dat er voldoende mogelijkheden zijn om verschillende sporten uit te proberen”

Over Iedereen doet mee!

In Nederland wonen twee miljoen mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Deze mensen komen vaak meer uitdagingen tegen in hun leven dan andere mensen. Zij hebben soms ongelijke kansen om mee te kunnen doen in de samenleving. Sinds 2016 geldt in Nederland het VN-verdrag Handicap. Dit verdrag legt de rechten van mensen met een beperking vast. Met ‘Iedereen doet mee’ willen wij zorgen dat mensen met een beperking volledig worden opgenomen in de samenleving.