Lees pagina voor

Op weg naar een gezonder Wijchen

Hier leest u meer over de stappen die wij al hebben gezet.

De Praktijkcheck

Stel je voor dat lezen, schrijven en werken met een computer niet heel makkelijk voor je zijn. Maar je wil wél van alles kunnen regelen, zoals naar de huisarts gaan. Hoe red je je dan? Dat is de vraag waar het om gaat bij de Praktijkcheck.

Het is een idee van Leonie Schroten-Davidse van De Huisdokter, uitgevoerd samen met Ine Sanders, vrijwilliger bij het ROC in Wijchen. Op deze locatie van het ROC worden taallessen Nederlands gegeven, maar ook cursussen in computervaardigheid. Ine: “Sommige cursisten wilden ná hun lessen graag in contact blijven met elkaar. Daarom is er nu een ‘Ontmoetgroep’. Met een deel van die groep zijn we gaan kijken bij een huisarts in Wijchen.”

Daar komt Leonie om de hoek kijken. Zij nodigde de Ontmoetgroep uit om te testen of de huisartsenpraktijk waar ze werkt, goed toegankelijk is. Leonie houdt de website bij van 3 huisartsenpraktijken in Wijchen. Maar ze let er ook op of (nieuwe) patiënten goed hun weg naar de praktijk kunnen vinden, letterlijk en figuurlijk.

Leonie: “Het was dus heel leerzaam om de ervaring te horen van mensen die wat minder goed of snel kunnen lezen. Want je moet heel veel informatie verwerken als je voor het eerst op een nieuwe plek komt.”

Denk bij de huisarts alleen al aan het vinden van de juiste ingang en het begrijpen van wat er op het bord buiten staat. Ine: “De zin over de spoedeisende hulp en de huisartsenpost riep bijvoorbeeld meteen al vragen op. Mochten ze hier nu wel of niet zijn?”

Ook in het gebouw zelf bleken de verschillende briefjes op het raam van de balie niet altijd even duidelijk. Leonie: “Niet alleen vanuit de vraag ‘moet ik hier iets mee’, maar ook het feit dat de briefjes midden op het raam hingen. Als je dus niet zo snel kan lezen, sta je een hele tijd heel zichtbaar voor de balie. Dan voel je je bekeken, vertelden de leden van de Ontmoetgroep.”

Zo kwamen er nog meer nuttige tips uit dit bezoek. Leonie verzamelde ze en deed waar het kon meteen aanpassingen. Bijvoorbeeld op het grote tv-scherm met mededelingen dat in de wachtkamer hangt. “Een andere achtergrondkleur bleek beter leesbaar te zijn.” Ook deelt ze haar ervaring met de Praktijkcheck met andere huisartsen in haar netwerk. Zodat zij ‘het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden’ en ook in hun praktijk de zaken beter kunnen afstemmen op álle bezoekers.

Leonie: “Daar hoort ook bij dat we onze websites en nieuwsbrieven beter begrijpelijk maken. Ook rondom het aanmaken van je eigen account voor de Online Patiëntomgeving: zeg maar je eigen digitale dossier bij de huisarts. Als dat goed lukt, kunnen mensen digitaal een afspraak maken of medicijnen opnieuw bestellen. En dat scheelt de assistente van de huisarts weer héél veel telefoontjes naar de praktijk; minder lange wachttijd aan de telefoon en meer tijd voor de patiënt dus!”

Ine kijkt ook tevreden terug op het bezoek. “De cursisten vergeleken het ook met hun eigen huisarts en waren echt aan het denken gezet. Zorg moet zo drempelvrij mogelijk zijn en dit soort checks helpen daarbij.”

Wil je graag beter leren lezen of leren omgaan met de digitale wereld? Meld je aan voor 1 van de cursussen van het ROC op de website van ROC-Nijmegen (Deze link gaat naar een externe website).

Lopen op doktersadvies

Wandelen. Het lijkt iets heel simpels, maar Marjon Langenhuizen en Willemijn Gijsbers zijn groot fan. Ze werken allebei voor huisartsenpraktijk Van Oorschot in Wijchen en zijn deze herfst gestart met Praktijkwandelen.

Elke dinsdagochtend staan ze er klaar voor. Een half uurtje wandelen, rondje om het meer. “Vanuit ons werk adviseren we patiënten best vaak om te gaan wandelen”, legt Willemijn uit. Marjon is praktijkondersteuner somatiek voor de chronische zorg, Willemijn is praktijkondersteuner voor de geestelijke gezondheidszorg. Last van stress? Ga eens wandelen. Diabetes? Wandelen. Geheugenproblemen, eenzaamheid, overgewicht, depressie, hartklachten, long covid? Wandelen, wandelen, wandelen. Marjon: “Het is wetenschappelijk bewezen dat het helpt, bij allerlei aandoeningen en problemen. En het fijne is dat iedereen het kan.”

Zetje

Natuurlijk: dat eerste zetje om letterlijk in beweging te komen is best lastig, weten ook Willemijn en Marjon. Daarom kan het helpen om het op een vast tijdstip, met een groepje te doen. Willemijn: “Als je het idee hebt dat het móet, wordt het lastig. We moeten al zoveel. Maar als je het een paar keer hebt gedaan wordt het deel van je routine en wordt het steeds makkelijker en fijner. Van ‘moeten’ naar ‘ik mag weer’.”

Iedereen welkom

Willemijn en Marjon zijn er altijd bij en zorgen dat iedereen op het eigen tempo mee kan. Iedereen mag aansluiten bij het wandelrondje, ook mensen die geen patiënt zijn bij de huisartsenpraktijk. Sterker nog: Willemijn en Marjon zouden het leuk vinden als mensen ook hun partner, vrienden of buren meenemen. “Jammer genoeg is er namelijk nog geen verkering ontstaan, maar je weet nooit….”

Laagdrempelig

Willemijn vult aan: “En verder ben je tot niks verplicht. Je mág praten, het moet niet. Je mág nieuwe kennissen of vrienden maken, het moet niet. Je loopt gewoon. Laagdrempeliger kan niet.” Het praktijkwandelen gaat elke week door, behalve op feestdagen of bij code rood. In dat geval staat er een melding op de website van Zorgpunt Wijchen (Deze link gaat naar een externe website).

Meelopen? Dinsdagen om 11 uur vanaf Europaplein 3 in Wijchen (Zorgpunt). Opgeven hoeft niet, deelname gratis en er wordt een rondje om het meer gemaakt van 30 minuten

Diabetes Challenge: voor iedereen die wil wandelen

Een stukje wandelen, gezellig praten en tegelijkertijd heel gezond bezig zijn: het gaat bijna vanzelf voor de deelnemers van de Diabetes Challenge. Ondanks de naam is dit een wekelijks wandelproject voor iedereen. “Het is net vakantie, zei één van de deelnemers ooit tegen me."

Marian Nillesen is leefstijlcoach en praktijkondersteuner bij een huisarts in Wijchen. Samen met Astrid Holweg (diëtiste), Mijke ter Welle (fysiotherapeute) en Ans Rensen (wandeltrainer) zette ze 7 jaar geleden de Wijchense versie van De Nationale Diabetes Challenge op. Marian: “Vanaf mei wandelen we 20 weken lang op de donderdagavond. We lopen in 4 groepen met ieder een eigen tempo: van flink doorwandelen tot heel rustig aan: het kan zelfs met een rollator.”

De Nationale Diabetes Challenge is een wandelevenement van de Bas van de Goor Foundation. Samen wekelijks wandelen in de buurt is gezellig en goed voor je gezondheid. De wandelingen zijn bedoeld voor mensen met en zonder diabetes. Marian: “Iedereen kan aansluiten. Mensen die uit zichzelf moeilijk in beweging komen, bijvoorbeeld door gezondheidsproblemen. Mensen die het lastig vinden om alleen te komen of niet graag naar een sportvereniging gaan. En het is ook voor mensen met een wat kleinere portemonnee. Iedereen die een uurtje kan lopen kan meedoen."

De groepen wandelaars worden -naast het vaste team- ondersteund door andere zorgprofessionals en vrijwilligers. Deelname is niet alleen goed vanwege de lichaamsbeweging, zegt Marian. “Ook andere mensen ontmoeten doet goed. Je krijgt nieuwe sociale contacten en we horen van deelnemers dat ze het fijn vinden om op hun eigen niveau mee te doen, met het ritme van elke week iets doen.”

De groep begon ooit met 15 mensen. Intussen zijn er dit jaar al 45 deelnemers, eigenlijk boven het maximale aantal dat de organisatie nog goed kan begeleiden. Marian: “Tja, overvallen door het succes! We gaan ook goed met elkaar overleggen op welke manier we komend jaar doorgaan. Maar het is natuurlijk fijn dat het zo gewaardeerd wordt. ‘Het is net vakantie’, zei één van de deelnemers ooit tegen me. Mooi toch?”

De Challenge had een feestelijke afsluiting in Tilburg op 16 september, waar wandelgroepen uit heel Nederland bij elkaar kwamen. Van de Wijchense wandelaars heeft de ‘snelle groep’ onderling al afgesproken dat ze na september op eigen gelegenheid lekker doorwandelen tot het project in 2024 weer start.

Zelf meedoen? Vanaf mei gaan de groepen weer elke week wandelen op de donderdagavond. Meer informatie en aanmelden kan via de website van de Nationale Diabetes Challenge (Deze link gaat naar een externe website).

De Leefstijlcarrousel: leren over positieve gezondheid

Hoe kook je gezond? Hoe blijf je lekker bewegen? En hoe pak je stress aan? Het zijn zomaar wat onderwerpen die voorbij kwamen bij de Leefstijlcarrousel. Een groep Wijchenaren volgde workshops in het thema Positieve Gezondheid.

Alinda Clement uit Wijchen is één van de deelnemers van deze eerste editie. “En ik zal je eerlijk zeggen; van tevoren wist ik niet zo goed wat ik ervan moest denken. Ik ben best kritisch en moet soms ook een drempel over om iets nieuws te proberen. Maar het heeft me echt verder gebracht.” Alinda werkte jarenlang als bloemist, tot dit niet meer lukte door zware fysieke klachten en een burn-out. Ze had veel aan de workshop over beweging. Daar werd onder andere een Tai Chi les gegeven. “Dat vond ik geweldig, deze manier van rustig bewegen. Ik ben het nu zelfs elke week gaan doen.”

De groep van 7 mensen volgde actieve workshops in allerlei thema’s. Naast gezond eten, lekker bewegen en dealen met stress was er ook aandacht voor het omgaan met (chronische) pijn, verslavingen en emoties.

De sessie waar iedereen een Virtual Reality bril op kreeg, maakte veel indruk op Alina. “Hoe gek je brein dan werkt als je wéét dat je gewoon in een kantoortje staat, maar je ogen je foppen met een spannende loopplank. En maar niet die laatste stap durven zetten. Bizar en heel leerzaam.”
Ze benoemt ook het vertrouwen in de groep en het delen van elkaars verhalen. “Dat heeft mij veel goed gedaan, het delen van herinneringen en ervaringen. Om te horen van anderen dat je niet de enige bent die het ergens moeilijk mee heeft. Ik was elke keer zó blij dat ik gegaan was.” De groep was zo enthousiast dat ze graag nog meer wilden weten over de verschillende thema’s. Er zijn daarom maandelijkse Terugkomdagen.

De Leefstijlcarrousel is een samenwerking van Gemeente Wijchen en het Leefstijl Centrum in Wijchen, plus partners als MeerVoormekaar, Vluchtelingenwerk en praktijkondersteuners van huisartsen. Het is bedoeld voor iedereen die meer wil leren over gezond(er) leven, als je eigen omstandigheden niet altijd even makkelijk zijn.

Deze maand starten er 2 nieuwe groepen en deze zijn al vol. We kijken nu hoe we de Leefstijlcarrousel in de toekomst aan nog meer inwoners van Wijchen kunnen aanbieden. Meer weten? Neem contact op via d.miskotte@drutenwijchen.nl of 06 38 22 15 31.

Rookvrije generatie

Wijchen wil opgroeiende kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Een rookvrije speelplek, sportpark of terrein draagt hieraan bij. De gemeente heeft daarom alle openbare speeltuinen rookvrij gemaakt.

Op de Nationale Buitenspeeldag heeft de gemeente het belang van gezond en rookvrij opgroeien onder de aandacht gebracht. Wethouder Bea Schouten zegt in haar video: “Ik roep alle organisaties in Wijchen op om daar zoveel mogelijk aan mee te werken. Zodat we over tien jaar heel Wijchen rookvrij hebben."

“Goed om te zien dat in onze gemeente al veel locaties zich hebben aangemeld om hun buitenterrein rookvrij te maken. Laten we samen het goede voorbeeld geven. Iedereen gunt toch dat kinderen gezond kunnen opgroeien."

De video is gemaakt in samenwerking met de GGD door leerlingen van het ROC.

Meedoen?

Uw organisatie kan ook bijdragen aan een rookvrije generatie door een rookvrij terrein te realiseren. Hiervoor kunt u materialen zoals een bord of stoeptegel bij de gemeente ophalen. Om mee te doen kunt u contact opnemen via welzijn@drutenwijchen.nl.

Denkt u erover na te stoppen met roken? Dat lukt beter met hulp. U kunt hier in Wijchen gratis hulp bij krijgen via de huisarts. Kijk voor extra informatie op de website Ikstopnu.nl (Deze link gaat naar een externe website).