Hier leest u meer over de stappen die wij al hebben gezet.
Lekker in je vel door sport en bewegen
Hoe komt het dat je je gelukkiger voelt als je beweegt? Wat zijn de effecten van bewegen voor je brein? Hoe kunnen we bewegen gebruiken om stress tegen te gaan? Wij nodigen je graag uit voor het Gezond en Actief Wijchen café op woensdagavond 27 november. Samen met inwoners, professionals en (sport)verenigingen werken we aan een gezonder en actiever Wijchen. Doe je mee?
Het programma
19.15 uur: staat de deur open voor een kopje koffie of thee
19.30 uur: start het Gezond en Actief Wijchen café met o.a.:
- Pitches van initiatieven in gemeente Wijchen
- Wat doet bewegen voor je brein? Inspiratiesessie door Han Baeten
- Netwerken
21.30 uur: afsluiting en borrel
Meld je aan!
Wil je graag inspiratie opdoen, anderen ontmoeten en meedenken? Meld je dan voor 20 november aan voor dit Gezond en Actief café. Je kunt je aanmelden door het formulier hieronder in te vullen.
Aanmelden (Deze link gaat naar een externe website)
Heb je vragen? Mail dan naar gezondenactief@drutenwijchen.nl
Ken je collega’s of organisaties voor wie dit ook interessant is? Fijn als je de uitnodiging doorstuurt.
Waar, wanneer en hoe laat?
Kasteel Wijchen
Donderdag 27 november 2024
Start om 19.30
Graag zien we je op woensdagavond 27 november!
Kunst verbindt in Culturele Broedplaats Wijchen
Het is een werkplek voor Wijchense culturele ondernemers. Maar ook voor Wijchenaren die graag voor hun plezier met kunst bezig zijn: de Culturele Broedplaats. Kunst verbindt mensen en verrijkt je wereld, vinden de bewoners van de broedplaats. “Zoals Picasso zei: kunst wast het stof van je dagelijks leven.”
De Culturele Broedplaats werd in 2016 opgericht, toen nog op de Kraaijenberg. In november 2023 verhuisden ze naar de huidige locatie aan de Leemweg. Er werken allerlei culturele ondernemers. De stichting die de Broedplaats beheert wordt onder meer gerund door 2 kunstenaressen: Daniella Krijt en Jessica Becks. Allebei geven ze openbaar toegankelijke workshops en cursussen in de Broedplaats.
Open Ateliers
Daarnaast is de Broedplaats het onderkomen voor de Open Ateliers. Jessica: “Dit is een dagbesteding voor mensen die psychisch kwetsbaar zijn. Zij komen hier 1 keer per week, in kleine groepen van 4 personen.” Onder begeleiding van Jessica en Daniella werken ze dan met verschillende kunstvormen. “Niet met de bedoeling om een meesterkunstwerk te maken, maar om bezig te zijn met vormen en kleur. En om uit je hoofd te komen, even je spanningen te vergeten.” Op dit moment werken de deelnemers toe naar een expositie begin december, in Kunsthuis Wijchen naast het Kasteel.
Het bijzondere van de Open Ateliers is dat je er ook zonder indicatie terecht kan. Jessica: “We zijn er voor de groep die tussen wal en schip valt. Mensen die het nodig hebben om de deur uit te kunnen. We houden geen therapeutische gesprekken, maar geven deelnemers de ruimte om op gevoel aan de slag te gaan.”
Rijker
De Broedplaats heeft naast de Open Ateliers dus ook cursussen en workshops die voor iedereen toegankelijk zijn. Graffiti leren spuiten bijvoorbeeld. Schilderen. Keramiek. “Kunst maakt je wereld rijker,” zegt Jessica. “Je kan op vele manieren aan je gezondheid werken. Niet iedereen vindt het leuk om op een sportveld te staan. Er is gelukkig ook allerlei cultureel aanbod in onze gemeente. Probeer het eens uit!”
Interesse? Kijk op Instagram bij @broedplaatswijchen of stuur een mailtje naar broedplaatswijchen@gmail.com
Beweegproeverij: altijd wel iets dat je aanspreekt
De fysiotherapeut: bijna iedereen is er wel eens geweest. Misschien na een (sport)ongelukje, bij rugpijn, of juist voor een wat langere revalidatie. Maar wist je dat je via de fysio ook kennis kan maken met sport?
Fysiotherapie Bosman en May in Wijchen heeft de Beweegproeverij opgezet. Eén keer per week op de woensdag een uurtje bewegen en kennis maken met allerlei sporten. De lessen worden gegeven door fitnessinstructeur Maaike van Meteren. “De Beweegproeverij is een mooi opstapje voor als je nog nooit bij een vereniging gesport hebt. Of je bent misschien iets minder fit en wil eerst eens rustig wat uitproberen. Dat kan allemaal in onze les. We doen bijvoorbeeld aan balsporten zoals basketbal, of badminton. Maar we bewegen ook op muziek. Elke les is totaal anders.”
Er is een ochtendgroep, specifiek gericht op vrouwen met een migratie-achtergrond. Zij komen bij elkaar in ’t Achterom van 11.00-12.00 uur. De avondgroep (18.00-19.00 uur bij De Buizerd) is gemengd en kent mensen met allerlei verschillende achtergronden. “Soms zijn het mensen die bij de fysio komen voor een bepaalde klacht, waarna de fysio het advies geeft om eens naar de Beweegproeverij te gaan. Maar je kan ook doorverwezen en getipt worden door de gemeente Wijchen of via leefstijlprogramma’s”, legt Maaike uit.
Iedereen moet kunnen meedoen. Qua niveau, maar ook als het gaat om het geld. Daarom kost een les maar 1 euro per keer. Maaike: “En je mag altijd een proefles komen doen en op elk moment van het jaar aansluiten.” Ze moedigt juist ook mensen aan die het spannend vinden om in beweging te komen. Bijvoorbeeld omdat ze denken dat ze het niet kunnen. Of het idee hebben dat je strak in een sportpakje moet met z’n allen. “Nee hoor, lekker je eigen losse kleding aan en in mijn les kijken we rustig naar wat je kan. Heel belangrijk dat iedereen zijn grenzen kan en mag aangeven. Zo kan je er op je eigen tempo een beetje in komen. En meteen leuke nieuwe mensen leren kennen.”
Proefles volgen? Stuur een mailtje naar Siebe@fysiobosmanmay.n
Beter in je vel door…theater
Sporten. Gezond eten. Stoppen met roken of drinken. Dat zijn vaak de eerste dingen waar je aan denkt bij gezond leven. Je kan het ook nog anders aanpakken, namelijk met theaterlessen. “Uit je hoofd, in je lijf.”
Het eerste wat Koen Logtens (oprichter van Theaterschool Hakoena) vaak in een les zegt is: “Als we allemaal gek doen, is er niemand gek.” Gek doen. Een personage spelen. Daar draait het om bij theaterlessen, toch? Ja en nee, legt Koen uit. Want wat hem betreft gaat het een stuk verder. Zelf bezig zijn met theater kan een grote bijdrage leveren aan je gezondheid.
“Bij een theaterles ben je bezig met allerlei spel-oefeningen. Die helpen om je bewust te worden van je lijf en hoe je dat gebruikt. Maar het gaat vaak ook om welke emoties je ervaart. En door theateroefeningen kun je die op een veilige manier voelen, herkennen en uiten.”
Creativiteit
Theaterschool Hakoena heeft honderden leerlingen (jeugd en volwassenen), verdeeld over locaties in Druten, Wijchen, Bemmel en Nijmegen. Daarnaast geven de diverse docenten theaterworkshops op scholen. Koen: “Op school, bij spelling of wiskunde, is vaak vooral je logica aan het werk, je linkerhersenhelft. Bij theater ben je letterlijk aan het spelen, je komt uit de vaste patronen. Dat helpt om ook je rechterhersenhelft aan te spreken. Je creativiteit wordt aangezet.” In meer wetenschappelijke taal gezegd: theater stimuleert de motorische, sociaal-emotionele, cognitieve, creatieve en zintuiglijke competenties.
Dat is niet alleen belangrijk voor kinderen en jongeren. Ook volwassenen kunnen veel aan spel-lessen hebben, vindt Koen. “Als je je onbevangen jonge zelf bent kwijtgeraakt: ga spelen. Als je heel veel stress hebt: ga spelen. Het helpt om uit je hoofd en in je lijf te komen.”
Proefles
Makkelijker gezegd dan gedaan als dit best heel leuk lijkt, maar ook vér buiten je comfort zone. Koen stelt gerust: “Alles mag in onze lessen en je mag het gewoon zeggen als je iets niet wil. Zo kan iedereen helemaal zichzelf zijn. Een proefles kan altijd. Is het alsnog niks voor je? Mooi, dan heb je toch weer iets over jezelf geleerd!”
Voor meer informatie, bekijk de website Theaterschool Hakoena (Deze link gaat naar een externe website)
Blijf-Fit: lekker bewegen op elk niveau
Blijf-Fit is de Seniorensportvereniging van Wijchen. Op 10 locaties door heel Wijchen kun je maar liefst 5 dagen per week een les volgen. Ingrid van Gaalen is één van de begeleiders, onder meer van de Sport en Spel-groep. “Het gaat bij ons niet om wie de wedstrijd wint, maar om lekker samen bewegen.”
Ingrid geeft al jaren les aan verschillende sportgroepen. Eén van de deelnemers van haar groepen is Martin Huijbers (74). Al zes jaar komt hij bij Blijf-Fit. “Ik speel 3 keer per week op eigen gelegenheid tennis en als het lukt eens per week padel. Maar ik wilde ook een ander soort sport erbij doen, andere spiergroepen aanspreken. Extra belangrijk voor mij, omdat ik snel last heb van mijn rug die gaat vastzitten.” Martin vindt met name de verschillende soorten spellen binnen de les erg leuk. “Ingrid verzint elke keer weer iets nieuws, je kan het zo gek niet bedenken. Natuurlijk allerlei balsporten, maar ook dingen met een hoepel, of torens bouwen met blokjes. Het is nooit saai, haha!”
De lessen van Blijf-Fit zijn vooral gericht op 55-plussers. Maar in principe is iedereen welkom die overdag tijd heeft voor de sportuurtjes. Er is keus genoeg: van Zumba tot stoelgym. Zo is er altijd wel iets dat past bij wat je leuk vindt en bij je conditie van dat moment past.
Ingrid: “Bij de groep van Zeker Bewegen, oftewel stoelgym, zijn de bewegingen bijvoorbeeld vanaf een stoel te doen. Fijn voor mensen die moeite hebben met lopen of hun evenwicht. En je kan echt tot op hoge leeftijd mee blijven doen, we hebben ook tachtigplussers in de lessen.” Ingrid legt uit dat er bij alle lessen, niet alleen Zeker Bewegen, genoeg aandacht is voor veilig bewegen. “We hebben oog voor risico’s zoals vallen of jezelf forceren. De instructeurs kijken goed naar de deelnemers: wat zijn de capaciteiten en eventuele gezondheidsproblemen? Iemand die weinig adem heeft, kan bijvoorbeeld prima keeper zijn bij een balspel. We houden het veilig en tegelijk leuk voor iedereen. En is je vaste groep een keer te pittig, dan sluit je gewoon eens bij een andere aan.”
Maar de lessen gaan om méér dan alleen bewegen. Martin: “Het is ook gewoon heel gezellig. Je leert elkaar gauw genoeg kennen en na afloop is er koffie en een praatje voor wie wil. De tijd vliegt altijd. Probeer het gewoon een keer uit als je twijfelt.”
Interesse om een proefles te volgen? Kijk voor meer informatie op de website van Blijf-Fit (Deze link gaat naar een externe website).
Mini-dierentuin bij woonzorgcomplex De Passerel
Het is een warme, zonnige middag. Op het terras van woonzorgcomplex De Passerel staat een open tent en een grote parasol. Speciaal voor de mini-dierentuin die is georganiseerd voor de bewoners van De Passerel en De Elst. Allebei woonzorglocaties in Wijchen Noord voor mensen met dementie. “Mag ik weer naar huis als ik het te warm vind?”, vraagt een van de bewoners aan haar verzorgster bij aankomst. Nog geen tien minuten later is daar duidelijk geen denken meer aan. Het is bijzonder om te zien voor hoeveel vrolijkheid de dieren zorgen.
Dierentuin op maat
Woonbegeleider Bianca Immeker van woonzorginstelling De Elst kwam op het idee van de mini-dierentuin. Al zeven jaar organiseert ze grote en kleine activiteiten voor bewoners op het gebied van wonen en welzijn. “Vorig jaar hadden we voor het eerst een mini-dierentuin bij woonlocatie De Meander van ZZG Zorggroep. Compleet met geitjes en schaapjes, konijnen, cavia’s en honden. Hier bij de Passerel is er alleen ruimte voor de kleinere dieren en twee honden. Maar eigenlijk maakt dat niet uit. En als de dieren er een uurtje zijn is dat al genoeg.”
Knuffelen is gezond
Bianca’s idee blijkt een schot in de roos. Dat is niet verwonderlijk. Uit onderzoek bleek namelijk dat contact met dieren mensen met dementie opener maakt. Het brengt fijne herinneringen naar boven en zorgt zo meteen voor gespreksstof. Daarnaast toveren de dieren een glimlach op ieders gezicht. Voor oudere, kwetsbare mensen is het ook fijn dat ze weer kunnen knuffelen. Iets dat de meesten niet vaak meer doen, terwijl knuffelen zo’n positief effect heeft op mensen.
Leven in de brouwerij
Bewoonster Willie van de Passerel heeft op het terras het hoogste woord. Ze is helemaal in haar nopjes met de viervoeters om haar heen. “Deze neem ik mee naar huis”, roept ze enthousiast terwijl ze met een van de honden knuffelt. Het is hartverwarmend om te zien. Met een konijntje of een cavia in een mandje op schoot lijken de bewoners allemaal op te fleuren. Een man in een rolstoel op het hoekje glimlacht terwijl hij een hangoor zachtjes aait. Zijn gezicht is getekend door het leven, maar zijn blik is zacht en zijn ogen stralen. “Ik ben dol op dieren”, mompelt hij.
Klein is ook al fijn
Activiteiten als deze laten zien hoe belangrijk het is om dingen te blijven ondernemen. Ook als de jaren gaan tellen en bepaalde dingen niet meer zo gaan als vroeger. “Iets kleins is vaak al genoeg”, vertelt Bianca. “Actief blijven doet mensen goed.” Volgens de ZZG Zorggroep waarbij ze werkt zorgt gezond en actief blijven voor een goed gevoel. Daarnaast stimuleert het de werking van de hersenen en zo vertraagt het geestelijke achteruitgang. Door actief te zijn blijf je ook zorgen voor mooie momenten. Dat bleek wel tijdens het uurtje mini-dierentuin. Het zorgde zelfs voor een grote glimlach op het gezicht van de begeleiders en vrijwilligers die erbij waren.
De Praktijkcheck
Stel je voor dat lezen, schrijven en werken met een computer niet heel makkelijk voor je zijn. Maar je wil wél van alles kunnen regelen, zoals naar de huisarts gaan. Hoe red je je dan? Dat is de vraag waar het om gaat bij de Praktijkcheck.
Het is een idee van Leonie Schroten-Davidse van De Huisdokter, uitgevoerd samen met Ine Sanders, vrijwilliger bij het ROC in Wijchen. Op deze locatie van het ROC worden taallessen Nederlands gegeven, maar ook cursussen in computervaardigheid. Ine: “Sommige cursisten wilden ná hun lessen graag in contact blijven met elkaar. Daarom is er nu een ‘Ontmoetgroep’. Met een deel van die groep zijn we gaan kijken bij een huisarts in Wijchen.”
Daar komt Leonie om de hoek kijken. Zij nodigde de Ontmoetgroep uit om te testen of de huisartsenpraktijk waar ze werkt, goed toegankelijk is. Leonie houdt de website bij van 3 huisartsenpraktijken in Wijchen. Maar ze let er ook op of (nieuwe) patiënten goed hun weg naar de praktijk kunnen vinden, letterlijk en figuurlijk.
Leonie: “Het was dus heel leerzaam om de ervaring te horen van mensen die wat minder goed of snel kunnen lezen. Want je moet heel veel informatie verwerken als je voor het eerst op een nieuwe plek komt.”
Denk bij de huisarts alleen al aan het vinden van de juiste ingang en het begrijpen van wat er op het bord buiten staat. Ine: “De zin over de spoedeisende hulp en de huisartsenpost riep bijvoorbeeld meteen al vragen op. Mochten ze hier nu wel of niet zijn?”
Ook in het gebouw zelf bleken de verschillende briefjes op het raam van de balie niet altijd even duidelijk. Leonie: “Niet alleen vanuit de vraag ‘moet ik hier iets mee’, maar ook het feit dat de briefjes midden op het raam hingen. Als je dus niet zo snel kan lezen, sta je een hele tijd heel zichtbaar voor de balie. Dan voel je je bekeken, vertelden de leden van de Ontmoetgroep.”
Zo kwamen er nog meer nuttige tips uit dit bezoek. Leonie verzamelde ze en deed waar het kon meteen aanpassingen. Bijvoorbeeld op het grote tv-scherm met mededelingen dat in de wachtkamer hangt. “Een andere achtergrondkleur bleek beter leesbaar te zijn.” Ook deelt ze haar ervaring met de Praktijkcheck met andere huisartsen in haar netwerk. Zodat zij ‘het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden’ en ook in hun praktijk de zaken beter kunnen afstemmen op álle bezoekers.
Leonie: “Daar hoort ook bij dat we onze websites en nieuwsbrieven beter begrijpelijk maken. Ook rondom het aanmaken van je eigen account voor de Online Patiëntomgeving: zeg maar je eigen digitale dossier bij de huisarts. Als dat goed lukt, kunnen mensen digitaal een afspraak maken of medicijnen opnieuw bestellen. En dat scheelt de assistente van de huisarts weer héél veel telefoontjes naar de praktijk; minder lange wachttijd aan de telefoon en meer tijd voor de patiënt dus!”
Ine kijkt ook tevreden terug op het bezoek. “De cursisten vergeleken het ook met hun eigen huisarts en waren echt aan het denken gezet. Zorg moet zo drempelvrij mogelijk zijn en dit soort checks helpen daarbij.”
Wil je graag beter leren lezen of leren omgaan met de digitale wereld? Meld je aan voor 1 van de cursussen van het ROC op de website van ROC-Nijmegen (Deze link gaat naar een externe website).
Voor huisartsenpraktijken/zorgverleners is er ook een Toolbox-Laaggeletterdheid (Deze link gaat naar een externe website) beschikbaar. Deze toolbox helpt om de praktijk begrijpelijk te maken voor mensen die minder goed kunnen lezen.
Voor advies kan contact opgenomen worden met Nicolette Broekhuisen via nbroekhuisen@ggdgelderlandzuid.nl.
Lopen op doktersadvies
Wandelen. Het lijkt iets heel simpels, maar Marjon Langenhuizen en Willemijn Gijsbers zijn groot fan. Ze werken allebei voor huisartsenpraktijk Van Oorschot in Wijchen en zijn deze herfst gestart met Praktijkwandelen.
Elke dinsdagochtend staan ze er klaar voor. Een half uurtje wandelen, rondje om het meer. “Vanuit ons werk adviseren we patiënten best vaak om te gaan wandelen”, legt Willemijn uit. Marjon is praktijkondersteuner somatiek voor de chronische zorg, Willemijn is praktijkondersteuner voor de geestelijke gezondheidszorg. Last van stress? Ga eens wandelen. Diabetes? Wandelen. Geheugenproblemen, eenzaamheid, overgewicht, depressie, hartklachten, long covid? Wandelen, wandelen, wandelen. Marjon: “Het is wetenschappelijk bewezen dat het helpt, bij allerlei aandoeningen en problemen. En het fijne is dat iedereen het kan.”
Zetje
Natuurlijk: dat eerste zetje om letterlijk in beweging te komen is best lastig, weten ook Willemijn en Marjon. Daarom kan het helpen om het op een vast tijdstip, met een groepje te doen. Willemijn: “Als je het idee hebt dat het móet, wordt het lastig. We moeten al zoveel. Maar als je het een paar keer hebt gedaan wordt het deel van je routine en wordt het steeds makkelijker en fijner. Van ‘moeten’ naar ‘ik mag weer’.”
Iedereen welkom
Willemijn en Marjon zijn er altijd bij en zorgen dat iedereen op het eigen tempo mee kan. Iedereen mag aansluiten bij het wandelrondje, ook mensen die geen patiënt zijn bij de huisartsenpraktijk. Sterker nog: Willemijn en Marjon zouden het leuk vinden als mensen ook hun partner, vrienden of buren meenemen. “Jammer genoeg is er namelijk nog geen verkering ontstaan, maar je weet nooit….”
Laagdrempelig
Willemijn vult aan: “En verder ben je tot niks verplicht. Je mág praten, het moet niet. Je mág nieuwe kennissen of vrienden maken, het moet niet. Je loopt gewoon. Laagdrempeliger kan niet.” Het praktijkwandelen gaat elke week door, behalve op feestdagen of bij code rood. In dat geval staat er een melding op de website van Zorgpunt Wijchen (Deze link gaat naar een externe website).
Meelopen? Dinsdagen om 11 uur vanaf Europaplein 3 in Wijchen (Zorgpunt). Opgeven hoeft niet, deelname gratis en er wordt een rondje om het meer gemaakt van 30 minuten
Diabetes Challenge: voor iedereen die wil wandelen
Een stukje wandelen, gezellig praten en tegelijkertijd heel gezond bezig zijn: het gaat bijna vanzelf voor de deelnemers van de Diabetes Challenge. Ondanks de naam is dit een wekelijks wandelproject voor iedereen. “Het is net vakantie, zei één van de deelnemers ooit tegen me."
Marian Nillesen is leefstijlcoach en praktijkondersteuner bij een huisarts in Wijchen. Samen met Astrid Holweg (diëtiste), Mijke ter Welle (fysiotherapeute) en Ans Rensen (wandeltrainer) zette ze 7 jaar geleden de Wijchense versie van De Nationale Diabetes Challenge op. Marian: “Vanaf mei wandelen we 20 weken lang op de donderdagavond. We lopen in 4 groepen met ieder een eigen tempo: van flink doorwandelen tot heel rustig aan: het kan zelfs met een rollator.”
De Nationale Diabetes Challenge is een wandelevenement van de Bas van de Goor Foundation. Samen wekelijks wandelen in de buurt is gezellig en goed voor je gezondheid. De wandelingen zijn bedoeld voor mensen met en zonder diabetes. Marian: “Iedereen kan aansluiten. Mensen die uit zichzelf moeilijk in beweging komen, bijvoorbeeld door gezondheidsproblemen. Mensen die het lastig vinden om alleen te komen of niet graag naar een sportvereniging gaan. En het is ook voor mensen met een wat kleinere portemonnee. Iedereen die een uurtje kan lopen kan meedoen."
De groepen wandelaars worden -naast het vaste team- ondersteund door andere zorgprofessionals en vrijwilligers. Deelname is niet alleen goed vanwege de lichaamsbeweging, zegt Marian. “Ook andere mensen ontmoeten doet goed. Je krijgt nieuwe sociale contacten en we horen van deelnemers dat ze het fijn vinden om op hun eigen niveau mee te doen, met het ritme van elke week iets doen.”
De groep begon ooit met 15 mensen. Intussen zijn er dit jaar al 45 deelnemers, eigenlijk boven het maximale aantal dat de organisatie nog goed kan begeleiden. Marian: “Tja, overvallen door het succes! We gaan ook goed met elkaar overleggen op welke manier we komend jaar doorgaan. Maar het is natuurlijk fijn dat het zo gewaardeerd wordt. ‘Het is net vakantie’, zei één van de deelnemers ooit tegen me. Mooi toch?”
De Challenge had een feestelijke afsluiting in Tilburg op 16 september, waar wandelgroepen uit heel Nederland bij elkaar kwamen. Van de Wijchense wandelaars heeft de ‘snelle groep’ onderling al afgesproken dat ze na september op eigen gelegenheid lekker doorwandelen tot het project in 2024 weer start.
Zelf meedoen? Vanaf mei gaan de groepen weer elke week wandelen op de donderdagavond. Meer informatie en aanmelden kan via de website van de Nationale Diabetes Challenge (Deze link gaat naar een externe website).
De Leefstijlcarrousel: leren over positieve gezondheid
Hoe kook je gezond? Hoe blijf je lekker bewegen? En hoe pak je stress aan? Het zijn zomaar wat onderwerpen die voorbij kwamen bij de Leefstijlcarrousel. Een groep Wijchenaren volgde workshops in het thema Positieve Gezondheid.
Alinda Clement uit Wijchen is één van de deelnemers van deze eerste editie. “En ik zal je eerlijk zeggen; van tevoren wist ik niet zo goed wat ik ervan moest denken. Ik ben best kritisch en moet soms ook een drempel over om iets nieuws te proberen. Maar het heeft me echt verder gebracht.” Alinda werkte jarenlang als bloemist, tot dit niet meer lukte door zware fysieke klachten en een burn-out. Ze had veel aan de workshop over beweging. Daar werd onder andere een Tai Chi les gegeven. “Dat vond ik geweldig, deze manier van rustig bewegen. Ik ben het nu zelfs elke week gaan doen.”
De groep van 7 mensen volgde actieve workshops in allerlei thema’s. Naast gezond eten, lekker bewegen en dealen met stress was er ook aandacht voor het omgaan met (chronische) pijn, verslavingen en emoties.
De sessie waar iedereen een Virtual Reality bril op kreeg, maakte veel indruk op Alina. “Hoe gek je brein dan werkt als je wéét dat je gewoon in een kantoortje staat, maar je ogen je foppen met een spannende loopplank. En maar niet die laatste stap durven zetten. Bizar en heel leerzaam.”
Ze benoemt ook het vertrouwen in de groep en het delen van elkaars verhalen. “Dat heeft mij veel goed gedaan, het delen van herinneringen en ervaringen. Om te horen van anderen dat je niet de enige bent die het ergens moeilijk mee heeft. Ik was elke keer zó blij dat ik gegaan was.” De groep was zo enthousiast dat ze graag nog meer wilden weten over de verschillende thema’s. Er zijn daarom maandelijkse Terugkomdagen.
De Leefstijlcarrousel is een samenwerking van Gemeente Wijchen en het Leefstijl Centrum in Wijchen, plus partners als MeerVoormekaar, Vluchtelingenwerk en praktijkondersteuners van huisartsen. Het is bedoeld voor iedereen die meer wil leren over gezond(er) leven, als je eigen omstandigheden niet altijd even makkelijk zijn.
Deze maand starten er 2 nieuwe groepen en deze zijn al vol. We kijken nu hoe we de Leefstijlcarrousel in de toekomst aan nog meer inwoners van Wijchen kunnen aanbieden. Meer weten? Neem contact op via d.miskotte@drutenwijchen.nl of 06 38 22 15 31.