Ondersteuning voor mantelzorgers

Helpt u uw partner, vader of moeder omdat die niet alles meer alleen kan? Of zorgt u voor uw kind dat extra hulp nodig heeft? Misschien helpt u een buur of vriend die het al een poosje moeilijk heeft. U vindt het waarschijnlijk heel normaal om te helpen. Maar weet u dat dit mantelzorg heet?

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is hulp aan iemand die u goed kent. Het kan gaan om veel zorg, maar ook om kleine dingen. Mantelzorg is meer dan gewone hulp. Het is die extra zorg die je geeft aan iemand die het echt nodig heeft.

Als mantelzorger heeft u één of meer rollen. U bent bijvoorbeeld kok, chauffeur en verzorger. Dit doet u vaak uit liefde, maar soms is het ook zwaar. Misschien hebt u niet in de gaten hoeveel u doet. Of hoe weinig tijd er voor uzelf overblijft. Als u de Mantelzorgtest (Deze link gaat naar een externe website) invult krijgt u een goed beeld hiervan. En krijgt u praktische tips en hulp.

Dit filmpje laat zien wat mantelzorg is: Wat is mantelzorg? (Deze link gaat naar een externe website)

Mantelzorg in Wijchen

Wijchen zonder mantelzorg is niet denkbaar. Veel inwoners zorgen voor iemand in hun omgeving. Dat is heel belangrijk. Als gemeente waarderen wij dat enorm. En we helpen u graag! Op deze pagina vindt u allerlei informatie en tips.

Een luisterend oor

Heeft u hulp nodig? Of iemand die naar u luistert en met u meedenkt? Dan kunt u terecht bij het Sociaal Team en bij MeerVoormekaar.

Sociaal Team van de gemeente Wijchen

Dit team biedt hulp ook bij mantelzorg. Elke eerste dinsdagmiddag van de maand tussen 15.00 en 16.30 uur is er een inloop voor mantelzorg in het Palet (Huissteden 1401). Willianne van Huisseling, consulent mantelzorg, heet u van harte welkom. Past de inloop niet in uw planning? Mail uw vraag dan naar mantelzorg@wijchen.nl of bel met team toegang 088 43 27 432. Meer informatie vindt u op de pagina van het Sociaal Team.

Welzijnsorganisatie MeerVoormekaar

MeerVoormekaar biedt met verschillende activiteiten en projecten ondersteuning aan mantelzorgers. Ook aan jonge mantelzorgers. Denk aan cursussen, lotgenotencontact, en bezoek- en opvangservice (BOS). Het aanbod is te vinden op MeerVoormekaar

Vragen? Mail naar vraagpunt@meervoormekaar.nl of bel op werkdagen tussen 9.00 en 12.30 uur naar 024 64 18 459.

Hoe neemt u meer tijd voor u zelf?

Zorgt u vaak voor iemand anders? Dan is het belangrijk om af en toe een pauze te nemen. Om even tijd voor uzelf in te plannen. Dit betekent soms dat iemand anders tijdelijk uw mantelzorgzorgtaken overneemt. Dat heet respijtzorg.

Respijtzorg: even tijd voor uzelf

Er zijn verschillende vormen van respijtzorg. Maar het doel is altijd hetzelfde: u krijgt even tijd voor uzelf. Om uit te rusten of iets leuks doen.

1. Respijtzorg light

De persoon voor wie u zorgt doet iets leuks buitenshuis, bijvoorbeeld een kopje koffie drinken, meedoen aan een groepswandeling of een andere activiteit. Meer informatie vindt u op de website van MeerVoormekaar (Deze link gaat naar een externe website) of op de agenda van WijWijchen.nl (Deze link gaat naar een externe website)

2. Aanwezigheidszorg

Iemand komt bij u thuis om bij de persoon te blijven waarvoor u zorgt. U kunt dan even weg of iets voor uzelf doen. Dit kan een vrijwilliger of begeleider zijn.

Voorbeelden:

Heeft u meer hulp nodig? Het Sociaal Team denkt graag met u mee.

3. Dagopvang

De persoon voor wie u zorgt kan één of meerdere dagen per week meedoen aan activiteiten, bijvoorbeeld in een buurthuis, wijkcentrum of zorgboerderij. U heeft dan tijd voor uzelf. Kijk voor mogelijkheden eens de pagina begeleiding.

4. Logeeropvang

Soms is het nodig om écht even bij te komen. Misschien slaapt u slecht omdat uw partner ’s nachts wakker is. Of wordt het u allemaal te veel. Dan kan de persoon voor wie u zorgt tijdelijk ergens logeren.
Voorbeelden:

5. Mantelzorg en vakantie

Wilt u op vakantie en de zorg tijdelijk overdragen? Of samen op vakantie met de persoon voor wie u zorgt?

Op de pagina Mantelzorg en vakantie (Deze link gaat naar een externe website) leest u waar u aangepaste vakanties kunt boeken, hoe u vervangende zorg regelt en waar u op moet letten voor vertrek.

Hoe combineert u mantelzorg met een baan?

Zorgt u voor iemand én heeft u een baan? Dan is soms lastig. Een goede eerste stap is om hierover te praten met uw werkgever. Samen kunt u kijken naar de mogelijkheden. Misschien kunt u tijdelijk minder uren werken of gebruik maken van speciale verlofregelingen. Meer informatie vindt u op Werk - MantelzorgNL (Deze link gaat naar een externe website).

Heeft u een uitkering?

Ook als u een uitkering heeft, zijn er soms mogelijkheden:

Tips voor trainingen

Bent u aanvullend verzekerd?

Sommige zorgverzekeraars vergoeden, mantelzorginstructies, mantelzorgcoaching, of cursussen voor mantelzorgers. Op de de pagina Mantelzorg vergoeding (Deze link gaat naar een externe website) vindt u meer informatie.

Praktische hulp en tips

Wilt u leren hoe u op een goede en veilige manier voor uw naaste zorgt? Of heeft u vragen hierover? Tijdens de workshop ‘Zorgen voor je naaste’ krijgt u praktische tips, leert u tiltechnieken en kunt u oefenen met hulpmiddelen.
Op de website Samen Beter Thuis (Deze link gaat naar een externe website) vindt u instructievideo’s en adviezen over verzorging en verplaatsen.

Als iemand in uw omgeving psychische problemen heeft

Bent u partner, familielid of vriend van iemand met psychische problemen? Dan kunt u:

Omgaan met dementie

Heeft uw partner of familielid (beginnende) dementie? Dan kan de cursus duidelijkheid bij dementie (Deze link gaat naar een externe website) van de ZZG groep u helpen om er op een goede manier mee om te gaan.

Ben jij een jonge mantelzorger?

Maak jij je vaak zorgen om iemand thuis? Bijvoorbeeld omdat iemand in jouw gezin lang ziek is, hulp nodig heeft, verslaafd is, in de war is of last heeft van somberheid of depressie? Help je vaak mee in huis of zorg je voor een familielid? Dan ben jij een jonge mantelzorger. Bekijk het filmpje jonge mantelzorger (Deze link gaat naar een externe website) voor meer informatie.

MeerVoormekaar is er voor jou

MeerVoormekaar wil graag in contact komen met jonge mantelzorgers. Om ze te helpen, samen leuke dingen te doen en ze in hun kracht te zetten. Maar vooral van jonge mantelzorgers zelf horen wat ze nodig hebben.

Ben of ken jij een jonge mantelzorger? Neem dan contact op met Noor Jansen van MeerVoormekaar:

Opgroeien met psychische of verslavingsproblemen in het gezin

Woon je in een gezin waar je ouder(s), broer of zus psychische problemen of een verslaving hebben? Dat is vaak moeilijk. Bij Pro Persona Connect zijn er speciale ontmoetingsgroepen. Je kunt praten over wat jij meemaakt en leert hoe je er mee om kan gaan.

Er zijn groepen voor verschillende leeftijden:

Dag van de Mantelzorg

Op 10 november is het elk jaar de Dag van de Mantelzorg. Ook in Wijchen laten we dan zien hoe dankbaar en trots we op onze mantelzorgers zijn. Rond deze dag organiseren we leuke activiteiten. Wilt u weten wat er te doen is? Hou dan tegen die tijd weekblad Wegwijs in de gaten.

Mantelzorg en wonen

Zorgt u voor uw partner en woont u samen?

Dan heeft u misschien vragen over hoe u het wonen prettiger en het zorgen makkelijker maakt. Hieronder leest u wat er mogelijk is.

Hulpmiddelen in en om het huis

Heeft u hulpmiddelen nodig om thuis te blijven wonen? Er zijn veel handige hulpmiddelen die het leven thuis makkelijker maken. Kijk op de Hulpmiddelenwijzer (Deze link gaat naar een externe website) voor meer informatie.

Zorg van Nu laat zien welke slimme hulpmiddelen en zorginnovaties er zijn. En hoe u die gebruikt. Meer informatie: Zorg van Nu (Deze link gaat naar een externe website).

Woonadvies van een ergotherapeut

Een ergotherapeut geeft u advies geven over:

De basisverzekering vergoedt 10 uur ergotherapie (let op: eigen risico geldt).

Verhuizen naar een passende woning

Woont u in een woning van 65 m² met minstens 3 slaapkamers en is iemand in uw huishouden 55 jaar of ouder? Dan kan de Verhuiscoach (Deze link gaat naar een externe website) u misschien helpen bij het zoeken naar een woning die beter past bij uw mantelzorgsituatie.

Mantelzorgwoningen of Zorg-voor-elkaar-woning

We spreken van een mantelzorgwoning als een zorgvrager bij de mantelzorger gaat wonen of andersom.

Dat kan door:

Soms mag dit zonder vergunning. Meer informatie vindt u op onze pagina Mantelzorgwoning of Zorg-voor-elkaar-woning.
Heeft u vragen over regels en vergunningen? Bel dan naar 088 432 70 00.

Mantelzorgurgentieverklaring

Is het nodig dat u dichter bij de persoon gaat wonen voor wie u zorgt? Dan kunt u een mantelzorgurgentieverklaring aanvragen voor een sociale huurwoning via Entree.

U kunt in aanmerking komen als u aan bepaalde voorwaarden voldoet, onder andere:

Meer informatie vindt u via het Sociaal Team of op Wijchen (Entree) - Urgentiecommissie (Deze link gaat naar een externe website)

MantelzorgNL (Deze link gaat naar een externe website)