Lees pagina voor

Vierdaagse

Van 19 tot en met 22 juli vindt dit jaar de 104e Vierdaagse plaats. Gelukkig na twee jaar geen Vierdaagse vanwege corona, is er dit jaar weer op de tweede dag traditiegetrouw de Dag van Wijchen, De wandelaars staat zoals altijd een warm onthaal te wachten in onze gemeente.

In Alverna, Balgoij, Niftrik, Wijchen en Woezik is het feest! Alverna is de eerste feestlocatie binnen onze gemeentegrenzen. Daar is het om 6.00 uur al een groot feest. De eerste wandelaars in het centrum van Wijchen verwachten we vanaf 6.15 uur. Dat zijn de militairen. Het hoogtepunt in het centrum ligt tussen 9.00-12.00 uur.

De voorbereidingen voor de Dag van Wijchen zijn in volle gang.  Hieronder leest u er alles over. Deze informatie wordt steeds aangevuld. Alle informatie over de wandeltocht zelf, leest u op de website van de 4Daagse.

Luchtfoto door Dutch Drone Flights.

 • Dag van Wijchen: een feest voor iedereen

  De doorkomst van de Vierdaagse is voor veel mensen een onvergetelijke dag. Dit willen we graag zo houden.

  Lees verder
 • Vierdaagseroute door onze gemeente

  De route van de 104e Vierdaagse op woensdag 20 juli 2022 in de gemeente Wijchen. Hier leest u welke wegen er bewandeld worden.

  Lees verder
 • Bereikbaarheid op de Dag van Wijchen

  Hier kunt u lezen hoe u op de Dag van Wijchen uw wijk kunt verlaten en hoe bijvoorbeeld het centrum bereikbaar is.

  Lees verder
 • Vierdaagsefeest op de Markt

  Na twee jaar geen Vierdaagsefeest staat er dit jaar weer een mooi programma klaar in de Vierdaagseweek.

  Lees verder
 • Muziek langs de route

  De Dag van Wijchen is elk jaar een groot muzikaal feest. Langs het hele parcours staat muziek.

  Lees verder
 • Vierdaagsevlaggen te koop

  De Vierdaagseroute door onze gemeente wordt ook dit jaar opgefleurd met vlaggen en banieren. Wilt u zelf ook een mooie vlag aan uw gevel?

  Lees verder
 • Burgemeester ontvangt Wijchense Vierdaagselopers

  Bent u er weer bij dit jaar? Loopt u de 104e Vierdaagse Nijmegen? Dan nodigt burgemeester Marijke van Beek u van harte uit voor een ontvangst in het Kasteel van Wijchen.

  Lees verder

Veel gestelde vragen: informatie voor inwoners en bezoekers

1. Hoe kan ik tijdens de doortocht Wijchen bereiken of verlaten?

Wilt u weten hoe u op de Dag van Wijchen, woensdag 20 juli aanstaande, uw wijk kunt verlaten en hoe bijvoorbeeld het centrum bereikbaar is? Informatie over Dag van Wijchen kunt u vinden op onze pagina Bereikbaarheid op de Dag van Wijchen.

2. Hoe zijn de Markt en Kasteellaan bereikbaar?

De Vierdaagse is een groot feest waarbij veel publiek aanwezig is. In verband met de veiligheid en om de Vierdaagselopers vloeiend door het drukke centrum van Wijchen te laten lopen, zijn er op het marktplein en in het begin van de Kasteellaan (horecastraatje) een aantal maatregelen genomen.

Tijdens de doortocht is de Kasteellaan vanaf het marktplein te bereiken via de Marktpromenade/ onder oude gemeentekantoor door of via de Sterrebosweg. Er is een omleidingsroute aangegeven. Deze route dient men ook te gebruiken om vanaf de Kasteellaan de Markt te bereiken.

Publiek dient tijdens de doortocht achter de dranghekken te blijven en de aanwijzingen van de politie en toezichthouders op te volgen.
Wij hopen op uw begrip en gaan ervan uit dat het met uw medewerking een geslaagde Dag van Wijchen wordt!

3. Vanaf welk tijdstip worden de wegen afgesloten? En vanaf hoe laat worden de wegen weer vrijgegeven?

Vanaf 04.00 uur worden de wegen afgesloten te beginnen ter hoogte van de Geitweg/Heumenseweg. Vervolgens Wijchen Zuid en Wijchen West.

Vanaf 06.00 uur is het centrum voor verkeer afgesloten. Woezik (Veenhof/Saltshof) wordt vanaf 06.30 uur afgesloten. Dit zal duren tot 13.00 uur voor de gebieden buiten het centrum en tot 14.00 uur voor het centrum.

4. Zijn er toiletvoorzieningen langs de route?

Langs het gehele parcours stelt Stichting De 4Daagse toiletvoorzieningen beschikbaar. Deze toiletlocaties worden op de routekaarten aangegeven en worden op het parcours duidelijk aangeduid met borden. Ook zorgt gemeente Wijchen voor vele toiletvoorzieningen langs de route. Daarnaast zijn er aan het parcours veel bewoners en horecagelegenheden die u – soms tegen een kleine vergoeding – de mogelijkheid bieden hun toilet te gebruiken.

In het centrum is in de Touwslagersbaan bij de Hema een openbaar toilet.

Langs de route zijn ook een aantal toiletten voor minder validen beschikbaar. U vindt hier een overzicht. Respecteer het landschap, de natuur en de tuinen van aanwonenden en gebruik deze NOOIT als toilet!

5. Afval

Standplaatshouders dienen eigen afval op te ruimen en zelf af te voeren. Bij sampling (uitdelen) dient de route tot 1 kilometer na het uitdeelpunt te worden ontdaan van uw afval. Gemeente Wijchen begint direct na de doortocht met het afbreken en opruimen. Dit duurt tot donderdagmiddag. Wij doen onze uiterste best om de route zo snel mogelijk weer keurig in orde te hebben.

6. Geluid

Muziek is gezellig en dat loopt lekker voor de wandelaars. Er staat op veel plekken langs het parcours live-muziek en er staan DJ's. Deze moeten allemaal een vergunning hebben voor een standplaats. Sommige orkesten en DJ's staan er in opdracht van de Gemeente Wijchen. Behalve in het centrum mag men zelf muziek ten gehore brengen. Houd daarbij wel rekening met alle live optredens langs het parcours. U mag echter geen overlast veroorzaken voor andere standplaatshouders, bewoners en wandelaars.

Magic Mile: van het begin van de Touwslagersbaan tot aan de spoorwegovergang Hoefsestraat is het een lint van dezelfde muziek. Dit is in overleg met de organisatie en de gemeente Wijchen afgestemd. Op dit traject mag u zelf geen muziek ten gehore brengen.

7. Wat is er te doen in Wijchen in de Vierdaagseweek?

Het programma van het Vierdaagsefeest in Wijchen kunt u vinden op onze pagina over de Vierdaagse.

8. Waar kan ik mijn blaren laten prikken?

In de Vierdaagseweek staan de medewerkers van het Rode Kruis afdeling Wijchen weer klaar voor de deelnemers aan de Vierdaagse.
Deelnemers kunnen terecht in Kasteel Wijchen om hun voeten te laten verzorgen en blaren te laten prikken. Op maandagavond kan men daar ook de voeten preventief laten afplakken.

Men kan er terecht op maandag, dinsdag en donderdag van 16.00 tot 22.00 uur. Op woensdag 20 juli, de Dag van Wijchen, is de blarenpoli zelfs bemenst van 07.00 tot 13.00 en van 16.00 tot 22.00 uur.

Het Rode Kruis wenst iedereen een gezellige en pijnloze Vierdaagse toe!

9. Is het Huis van de gemeente geopend?

Het Huis van de gemeente is in verband met de doortocht van de Vierdaagse op woensdag 20 juli gesloten.

Telefonisch zijn we gewoon de hele dag te bereiken via 088 432 70 00. U kunt ook via de website een afspraak maken.

De gemeentewerf en de milieustraat zijn op 20 juli de hele dag gesloten.

10. Is het Sociaal Wijkteam bereikbaar?

Aangepaste openingstijden Sociaal Wijkteam tijdens de Vierdaagseweek:

11. Wordt mijn kliko geleegd op woensdag 20 juli?

Wordt uw afval normaal op woensdag opgehaald? Dan geldt dat voor 20 juli niet. Klik daarvoor hier op onze pagina afval of kijk in de DAR-app. Het oud papier wordt in het centrum niet op woensdag 20 juli, maar op donderdag 21 juli opgehaald.

12.  Kan ik mijn auto parkeren aan de Kasteellaan?

Dinsdag 19 juli wordt er begonnen met het opbouwen van de tribunes en podia langs de route. Het is daarom verboden te parkeren op de parkeerplaatsen aan de Kasteellaan tussen het oude gemeentehuis en de kruising Kasteellaan/Ringlaan. Deze maatregel geldt van dinsdag 19 juli 07.00 uur tot en met woensdag 20 juli 17.00 uur.

13. Ik wil met de bus reizen op woensdag 20 juli. Kan dat?

Kijk op de website van Breng voor de omleidingen.

14. Wat is de route van de Vierdaagse? Welke wegen worden bewandeld?

De bewandelde wegen kunt u vinden op onze pagina Vierdaagseroute door onze gemeente.

15. Waar is de grote militaire rustplaats op de dag van Wijchen?

In Wijchen is de grote rustplaats op ons campusterrein. In sporthal Arcus is die dag het Rode Kruis gevestigd.

16. Ik heb een klacht met betrekking tot de Vierdaagse.

U kunt contact opnemen met onze adviseur evenementen Sanne Effing via 088 432 71 28 of s.effing@drutenwijchen.nl. Zij probeert in overleg met u de klacht zo snel mogelijk op te lossen.

Veelgestelde vragen: standplaatsen en vergunningen

Hieronder vindt u informatie over standplaatsen en een standplaatsvergunning tijdens de doortocht van de Vierdaagse op woensdag 20 juli 2022:

1. Ik wil een standplaats langs de route, wat moet ik doen?

Met vragen over een standplaats kunt u terecht bij de medewerkers van Algemene Plaatselijke Verordening via apv@wijchen.nl.

2. Ik heb een vergunning aangevraagd maar nog niets ontvangen.

Met vragen over uw vergunning kunt u terecht bij de medewerkers van Algemene Plaatselijke Verordening via apv@wijchen.nl.

3. Ik heb al een doorlopende standplaatsvergunning, wat moet ik nog doen?

U kunt uw standplaats innemen op de aan u toegewezen locatie. Zorg dat u uw vergunning kunt tonen. Als er wijzigingen zijn, moet u dit via het meldingsformulier, dat u bij uw vergunning heeft ontvangen, doorgeven aan de gemeente Wijchen. Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar apv@wijchen.nl.

4. Wanneer mag ik mijn standplaats inrichten?

Richttijd is vóór 6.00 uur. Uw standplaats moet zijn ingericht ruim voordat de eerste lopers aankomen. Dat verschilt natuurlijk waar u op de route uw standplaats heeft. Zorg ervoor dat u uw vergunning kunt tonen.

5. Hoe laat moet ik uiterlijk op mijn vergunde standplaats aanwezig zijn?

Vanaf 06.00 uur is het centrum voor verkeer afgesloten. Dit zal duren tot 13.00 uur voor de gebieden buiten het centrum en tot 14.00 uur voor het centrum.

6. Hoe laat mag ik mijn standplaats verlaten?

Als de laatste loper voorbij is kunt u uw standplaats verlaten. Vanaf 06.00 uur is het centrum voor verkeer afgesloten. Dit zal duren tot 13.00 uur voor de gebieden buiten het centrum en tot 14.00 uur voor het centrum.

7. Hoe kan ik mijn standplaats bereiken?

Meer informatie over het bereiken van uw standplaats kunt u vinden op onze pagina Bereikbaarheid op de dag van Wijchen.

8. Ik heb elektriciteit en water nodig op mijn standplaats. Hoe kom ik hieraan?

Gemeente Wijchen kan hier niet voor zorgen.

9. Er heeft iemand een standplaats ingenomen bij mij voor het huis. Mag dat?

Gemeente Wijchen verleent vergunningen voor standplaatsen langs de gehele Vierdaagseroute op openbaar grondgebied. Standplaatshouders mogen altijd de aan hen toegewezen locatie innemen. Zij moeten hun vergunning kunnen tonen.

10. Mag ik met mijn camper langs de route staan? Waar kan ik overnachten?

Overnachten langs de route is niet toegestaan. Wijchen kent aan aantal campings. Kijk op de website van Wijchen= voor een overzicht van overnachtingsmogelijkheden.

Meer informatie

Voor vragen over de Vierdaagse in Wijchen kunt u contact opnemen met onze adviseur evenementen Sanne Effing via 088 432 71 28. Of stuur een mail naar s.effing@drutenwijchen.nl.