Omgevingsvergunning
Voor bepaalde werkzaamheden aan of om uw huis of bedrijfspand heeft u een omgevingsvergunning nodig. Of u moet een melding doen. Bijvoorbeeld als u gaat (ver)bouwen, slopen of een boom wilt kappen.
Meer informatie vindt u op de pagina’s over:
- Bomen kappen
- Inrit aanleggen
- Reclame aanbrengen
- Slopen van een bouwwerk
- Een monument wijzigen
- De milieuregels voor activiteiten van een bedrijf
De regels voor het brandveilig gebruiken van een pand vindt u op de website van informatiepunt leefomgeving (Deze link gaat naar een externe website)
Ook voor bouwen en verbouwingen heeft u vaak een omgevingsvergunning nodig. Vanaf 1 januari 2024 zijn hiervoor in de Omgevingswet andere regels opgenomen. Voor uw bouwplan zijn er aparte regels voor het:
- Technisch bouwen. Dat wil zeggen dat het bouwwerk moet voldoen aan bouwtechnische eisen zoals bijvoorbeeld de constructie, lichtinval, luchtverversing, en duurzaamheidseisen.
- Ruimtelijk bouwen. Daarbij wordt beoordeeld of het plan voldoet aan het Omgevingsplan (huidige bestemmingsplan) en aan redelijke eisen van Welstand.
U moet voor beide gevallen nagaan of u toestemming nodig heeft. In beide gevallen zijn ook sommige bouwwerken vergunningsvrij. Voor het bouwtechnisch bouwen kan er soms een melding nodig zijn in plaats van een vergunning. Meer informatie over het technisch bouwen en de Wet kwaliteitsborging (WKB) vindt u op onze pagina Wet Kwaliteitsborging.
Wat moet u doen?
Overleg vooraf met de gemeente over uw plannen. Dan komt u niet voor verrassingen te staan. Neem bij het maken van uw plannen zo vroeg mogelijk contact op met de gemeente door een mail te sturen naar omgevingsloket@drutenwijchen.nl.
In sommige gevallen adviseren wij een vooroverleg. Meer informatie daar over kunt u vinden op onze pagina vooroverleg.
U kunt de vergunningsvrije mogelijkheden zelf online bekijken:
- Check op Omgevingsloket online (Deze link gaat naar een externe website) of u een omgevingsvergunning nodig hebt.
- Als u een vergunning nodig hebt, vraagt u die aan via Omgevingsloket online. Doe dit minimaal 8 weken voordat u wilt starten met de werkzaamheden. Bij een uitgebreide aanvraag doet u dit minimaal 6 maanden van tevoren.
- Bij een uitgebreide aanvraag maakt de gemeente eerst een ontwerpbesluit over uw aanvraag. Dit ontwerpbesluit is nog geen definitief besluit. Iedereen kan binnen 6 weken zijn of haar mening over dit ontwerpbesluit geven. Dit heet een zienswijze.
- Als u het niet eens bent met het ontwerpbesluit, geeft u in uw zienswijze aan waarom.
- U ontvangt vanzelf bericht of u de vergunning krijgt.
Dorpsbouwmeester
Bent u bij uw planvorming nog in een stadium van oriëntatie dan is het goed om te weten dat u daarvoor ook nu al bij de gemeente terecht kunt. Zowel voor informatie over regelgeving als nuttige adviezen over het uiterlijk van uw (bouw)plan. Meer informatie vindt u op de pagina over de dorpsbouwmeester (Deze link gaat naar een externe website).
Wat kost het?
De kosten van een omgevingsvergunning zijn onder andere afhankelijk van de hoogte van de bouwkosten van de (ver)bouwing of bouwwerk in combinatie met de aan te vragen activiteiten. Deze kosten (leges) vindt u terug in de legesverordening (Deze link gaat naar een externe website) op Overheid.nl.
Hoelang duurt het?
- Binnen 8 weken ontvangt u bericht of u de omgevingsvergunning krijgt.
- De gemeente kan deze termijn eenmalig met 6 weken verlengen.
- Als de gemeente niet binnen de termijn beslist, krijgt u de vergunning automatisch.
- Als u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente, kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.
Uitgebreide aanvraag
- Als u een uitgebreide aanvraag hebt gedaan, ontvangt u binnen 6 maanden bericht of u de omgevingsvergunning krijgt.
- Ook deze termijn kan eenmalig met 6 weken worden verlengd.
- Als u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente, kunt u binnen 6 weken beroep indienen bij de rechtbank. Dit kan alleen als u ook een zienswijze over het ontwerpbesluit hebt ingediend.
Wat heeft u nodig?
- Als u voor uw woning een omgevingsvergunning aanvraagt, hebt u uw DigiD (Deze link gaat naar een externe website) nodig.
- Als u voor uw bedrijf een omgevingsvergunning aanvraagt, hebt u eHerkenning (Deze link gaat naar een externe website) nodig.
Verder hangt het van uw aanvraag af welke documenten en gegevens u nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan:
- een berekening of bouwtekening;
- plattegronden van de verdiepingen van het gebouw (schaal 1:100);
- een situatietekening (schaal 1:1000 tot 1:1500);
- een tekening van de gevelaanzichten (schaal 1:100);
- dwarsdoorsneden en lengtedoorsneden (schaal 1:100);
- details over het uiterlijk van het bouwwerk.
- Zorg ervoor dat u tekeningen meestuurt die de huidige én nieuwe situatie laten zien.
Zorg ervoor dat u tekeningen meestuurt die de huidige én nieuwe situatie laten zien.
Aangevraagd voor 1 januari 2024?
Heeft u voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag gedaan via Omgevingsloket online (OLO)? Deze kunt u nog tot 1 juli 2024 bekijken en aanvullen in het OLO. Deze aanvragen zijn niet overgezet naar het nieuwe Omgevingsloket.
Meer informatie
Meer informatie over de Omgevingswet vindt u op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website)
Vragen?
Heeft u een vraag? Of wilt u een afspraak maken? De medewerkers van het team vergunningverlening zijn bereikbaar via het telefoonnummer 088 432 70 00.
U kunt hen het beste bereiken:
- maandag tot en met donderdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur
- maandag tot en met donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur
- vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur
U kunt natuurlijk altijd een e-mail sturen.